Son zamanlarda artan projeler ile Dicle’de halkın yüzü gülmeye devam ediyor. Gelinen noktada her alanda kalkınmayı hedefleyen güçlü bir yönetimle Dicle günden güne gelişiyor ve gelişmeye devam edecek.

GAP Entegre Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında Dicle Kaymakamlığı ve Dicle Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından; 45 çiftçimize 900 arılı kovan Kafkas Melezi Arı verildi. 12 çiftçimize 170 dekar alan badem bahçesi, 20 çiftçimize de 284 dekar alan ceviz bahçesi tesis edilerek fidanların dağıtımı yapıldı.

Projelerimizin detaylarına gelecek olursak:

ARI PROJESİ

Projeyle 45 çiftçimize 900 arılı kovan Kafkas Melezi Arı verildi. Dağıtımdan önce hali hazırda 18 çiftçinin 2200 arılı kovanı varken 388 bin 176 TL tutarındaki proje ile toplam arılı kovan sayısı yüzde elli oranında artarak 3100’e yükselmiş oldu. Projede bu miktarın %70’i GAP Kırsal Kalkınma Projesi kaynaklı, kalan %30 miktarı ise çiftçi tarafından karşılanacak şekilde organize edildi.

BADEM PROJESİ

Proje ile 12 çiftçimize 170 dekar alanda daha badem bahçesi tesis edilecek. Mevcut 628 dekar badem bahçeleri toplamda 798 dekara çıkarılacak. 192.198 TL tutarındaki bu projenin %70’i GAP Kırsal Kalkınma Projesi kaynaklı %30’u ise çiftçi tarafından karşılanacak.

CEVİZ PROJESİ

Proje ile 20 çiftçimize 284 dekar alanda daha ceviz bahçesi tesis edilecek. Dicle İlçesinde yaklaşık olarak 190 dekar ceviz bahçesinin tesis edilmesine ilave olarak bu projeyle de 284 dekar alanda daha badem bahçesinin tesis edilerek toplam alan 474 dekara çıkarılacak. Yine 285 bin 750 TL değerindeki proje miktarının %70’i GAP Kırsal Kalkınma Projesi kaynaklı, %30’u ise çiftçi tarafından karşılanacak.

Dicle Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sayın Alparslan KILIÇ projelerle ilgili yaptığı açıklamada; ‘’Dicle ilçesi GAP Entegre Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında, mevcut geliştirilen projeler ile gerek ilçemizde daha modern tarım teknikleri kullanmayı gerekse çiftçilerimizin gelir düzeylerini artırmayı hedefliyoruz. Söz konusu projelerin ilçemize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum’’ dedi.

Dicle Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat ÖDOĞLU ise Dicle ilçesi GAP Entegre Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında, Arı, Badem ve Ceviz Projeleri gibi projelerin bölge arıcılığını ve organik meyveciliği geliştireceğini söyleyerek, çiftçilere devlet desteği olan kovan başı 10 TL’nin de arıcılarımız için ek gelir kaynağı olacağını, çiftçilerimizin organik tarıma geçmeleri halinde 2. Yıldan itibaren 100 TL destek alacaklarını ve bu desteğin de önemli bir ek gelir kaynağı olduğunu belirtti.

Proje dağıtımlarına sivil toplum kuruluşları, birlik başkanları, proje sahibi çiftçiler, mahalle muhtarları davet edilerek yemeğin ardından dağıtım törenine başlandı.

Belediyemizden Duyurular

Meclis Kararları